Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Fos.News 2012

 2012:
 Summary of a difficult and full of challenges year for Greece through the lens of Fos photographers.
Fos photos News team are:
 Menelaos Myrillas, Panayiotis Tzamaros, Angeliki Panagiotou, Alexandros Katsis, Konstantinos Tsakalidis, Anna Psaroudaki, Xristos Kosmas, Yiannis Kourtoglou








Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Βραβείο μετά θάνατον στους Πακιστανούς του Κρυονερίου

Σκοτώθηκαν προσπαθώντας να σώσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.



Βραβείο μετά θάνατον στους Πακιστανούς του Κρυονερίου Βραβείο μετά θάνατον απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στους δύο Πακιστανούς, οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τρένου.

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το βραβείο στους Hamayun Anwar και Wakar Ahmed, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας. Το περιστατικό είχε συμβεί τoν Απρίλιο του 2012, στο Κρυονέρι. Τότε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έμεινε ακινητοποιημένο πάνω στις γραμμές.

Οι δύο Πακιστανοί, οι οποίοι δούλευαν κοντά στο σημείο, έτρεξαν να βοηθήσουν. Έφτασε όμως το τρένο και με μεγάλη ταχύτητα έπεσε επάνω τους.

Από τη σφοδρότατη σύγκρουση σκοτώθηκαν τόσο οι δύο Πακιστανοί όσο και το ζευγάρι των ηλικιωμένων. 

Newsbeast.gr | ΚΟΙΝΩΝΙΑ : Βραβείο μετά θάνατον στους Πακιστανούς του Κρυονερίο


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

"H Aγία Ιωάννα των σφαγείων"

του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη 
με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Βίκυ Βολιώτη.

από τις 21 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Ακροπόλ.
 
 Την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» θα μπορούσε κανείς να την δει σαν μια εκσυγχρονισμένη, καυστικά σατιρική εκδοχή της ιστορίας της Ζαν ντ΄Αρκ, που διαδραματίζεται με πολλά ένθετα τραγούδια στο Σικάγο του 1929 και του οικονομικού κραχ.

Το έργο γράφτηκε από τον σπουδαίο Γερμανό συγγραφέα το 1929, αλλά ο ίδιος δεν πρόλαβε να το δει να παίζεται επί σκηνής, καθώς η πρώτη του παρουσίαση έγινε το 1959…
Όπως όλα τα έργα του Μπρεχτ, έτσι κι αυτό αναδεικνύει την ανθρώπινη υπόσταση.





 Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης σημειώνει χαρακτηριστικά:
Έχοντας την εμπειρία δύο παγκόσμιων πολέμων, της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Μεγάλης Αλλαγής της Ανατολικής Γερμανίας σε Κομμουνιστικό κράτος, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αρχίζει να γράφει το 1929, πολύ νωρίς, την Αγία Ιωάννα των Σφαγείων την οποία δε θα προλάβει να ανεβάσει ποτέ ο ίδιος. Έτσι, η Αγία Ιωάννα, που είναι περισσότερο μία παράφραση παρά μία παρωδία της Παρθένου της Ορλεάνης του Σίλλερ, παίχτηκε μετά το θάνατό του το 1959, την εποχή που μαγειρεύεται το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, και αποτελεί ίσως το υστερόγραφο της πνευματικής του πορείας.
Εδώ ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στο σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ’ αυτόν, καθώς και την αδυναμία μας να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου τόσος για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση.

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης στο ρόλο του Πιέρποντ Μάουλερ
και Βίκυ Βολιώτη στο ρόλο της Ιωάννας Νταρκ
Παίζουν επίσης (με αλφαβητική σειρά) οι: Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαϊτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου.

Σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης 

ΔΥΣΚΟΛΟ  το ΕΡΓΟ
ΔΥΣΚΟΛΟ για Σκηνοθεσία 
ΔΥΣΚΟΛΟ για Ηθοποιία

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ  Η ΔΟΥΛΕΙΑ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μόνο αυτός ...

Φτιάξτε χιονάνθρωπο, 

μόνο αυτός λιώνει για σας. 

(αν δούμε χιόνι)

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δίσκος της Φαιστού:

Έρευνες για την ανάγνωση του.

Στο δικτυακό ιστότοπο του TEI Κρήτης αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού από την ερευνητική ομάδα του δρα Γκάρεθ Όουενς, και του Τζον Κόουλμαν, καθηγητή Φωνητικής στη Σχολή Γλωσσολογίας, Φιλολογίας και Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Ο κ. Όουενς δήλωσε ότι ο Δίσκος της Φαιστού ως αντικείμενο αποτελεί τρανή απόδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Δείτε ΕΔΩ τον ιστότοπο του TEI Κρήτης.