Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ένα παλάτι από βότσαλα * Palais ideal στη Hauterives της Γαλλίας

Ένας γάλλος ταχυδρόμος αφιέρωσε 33 χρόνια από τη ζωή του, για να χτίσει το δικό του όνειρο ζωής: ένα εντυπωσιακό παλάτι φτιαγμένο από βότσαλα και ιδιαίτερες πέτρες που έβρισκε στις διαδρομές που έκανε ενώ παρέδιδε τα γράμματα στους παραλήπτες τους.



Αυτό που ξεκίνησε σαν χόμπι το 1879, κατέληξε σε ένα έργο ζωής και σε ένα από τα πιο μαγευτικά, ερασιτεχνικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα που υπάρχουν στον κόσμο: το παλάτι Le Palais ideal.
 Οι εξωτερικοί τοίχοι του «παλατιού» φτάνουν τα 24 μέτρα σε μήκος και τα 10 μέτρα σε ύψος, ενώ η περίπλοκη αρχιτεκτονική του συμπληρώνεται από εντυπωσιακά γλυπτά από εξωτικά ζώα και μυθικά πλάσματα, τα οποία εμπνεύστηκε από τις κάρτες που παρέδιδε σε διάφορους παραλήπτες.

Περισσότερες φωτογραφίες:  http://www.newsbeast.gr/

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πόσα Ρίχτερ αντέχει η Ακρόπολη ;

Το ερώτημα εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες, που αναζητούν το μυστικό της άψογης σεισμικής συμπεριφοράς του Παρθενώνα και του Βράχου της Ακρόπολης, σε μία ιστορία 25 αιώνων σεισμικών δονήσεων.
Αν κάτι μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο με ιδιοφυή αντισεισμικό σχεδιασμό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Πρόκειται για ένα ασύλληπτο δημιούργημα με ιδιοφυείς λύσεις σε ανυπέρβλητα προβλήματα μηχανικής και κατασκευαστικής διαδικασίας», σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριαζή Πιτιλάκη.

 


 «Ο σπονδυλωτός κίονας, πέρα από τα προφανή στοιχεία οικονομίας και ευφυούς μεταφοράς και κατασκευής είναι ένα ιδιοφυέστατο πρότυπο μηχανικής, με καταπληκτικές ιδιότητες σεισμικής συμπεριφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.

 «Ο Παρθενώνας συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που είμαστε και προσφέραμε στον λεγόμενο δυτικό κόσμο. Είναι το σύμβολο του ίδιου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, σύμβολο του μέτρου, της τέχνης και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Διότι πέρα από το ύψιστο καλλιτεχνικό δημιούργημα είναι κι ένα θαύμα μηχανικής και τεχνικής»

http://www.tanea.gr 

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. (HD Ολόκληρο.)

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Δ. Σολωμού LP/ CD

Oι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (1977) 
«σε μορφή λαικής λειτουργίας για τραγουδιστές, αφηγήτρια, μικτή χορωδία και ορχήστρα» 
όπως το αναφέρει ο ίδιος. 
Αφηγήτρια η Ειρήνη Παπά, 
τραγουδιστές ο Νίκος Ξυλούρης (στην τελευταία, όπως αποδείχτηκε, συνεργασία τους), 
ο Λ. Χαλκιάς και ο Η. Κλωναρίδης. 
Σπουδαία και η συμμετοχή της Χορωδίας Πρεβεζας. 


Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου: Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης !

Την Τετάρτη 25η Μαρτίου το Μουσείο Ακρόπολης 
θα είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.  
με ελεύθερη είσοδο 




και θα γιορτάσει την Εθνική Επέτειο με τις παρακάτω ειδικές δράσεις:

«Εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης μιλούν για την ιστορική μνήμη των αρχαίων»:
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες εκθέματα που φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι προσέγγιζαν το παρελθόν, τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία και τη μυθολογία τους.
Για ενήλικες: στα ελληνικά 10 π.μ., 1 μ.μ. & 3:30 μ.μ., στα αγγλικά 10:30 π.μ. και στα γαλλικά 10:30 π.μ. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

   
«Οι Αθηναίοι θυμούνται την ιστορία τους» (για παιδιά και τους γονείς τους):
Τα παιδιά θα αναζητήσουν με τη βοήθεια των Αρχαιολόγων-Φροντιστών εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τους μύθους της Αθήνας και θα δημιουργήσουν το δικό τους ενθύμιο.
Για παιδιά 4-7 ετών: 12 μεσημ.
Για παιδιά 8-12 ετών: 1:30 μ.μ. & 3 μ.μ.
Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση: 20 παιδιά). Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

Την ίδια μέρα το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου του Μουσείου θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του με «Ελληνικό Παραδοσιακό Πιάτο».
http://www.theacropolismuseum.gr/

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Αυτοί οι Γερμανοί πλήρωσαν το μερίδιο τους από τις αποζημιώσεις

Ένα ζευγάρι Γερμανών πολιτών, ο Ludwig Zacaro και η Nina Lahge, που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, έκαναν κάτι που πολλοί συμπατριώτες τους δεν θα έκαναν. 
Βρέθηκαν στο Ναύπλιο και, μετά από συνεννόηση, κατέθεσαν στην Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου 
το ποσό των 875 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε κάθε Γερμανό πολίτη για τις επανορθώσεις που διεκδικεί η χώρα μας από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, οι οποίες υπολογίζονται στα 70 δισ. ευρώ.
«Σε αυτήν την όμορφη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι και επιθυμούμε κάτι να ανταποδώσουμε.
 Όχι σαν ελεημοσύνη, αλλά σαν κάτι που σας ανήκει. 
Ντρεπόμαστε για την υπεροψία, την οποία η χώρα μας 
και πολλοί συμπολίτες μας δείχνουν απέναντι στην Ελλάδα.

 

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εικονικό ταξίδι στο Έβερεστ μέσω του Street View

Η Google «κατέκτησε» το Έβερεστ, καθώς συγκέντρωσε υλικό για την τρισδιάστατη απεικόνιση της βουνοκορφής, μέσω του Street View.
Σε συνεργασία με τον 'Απα Σέρπα, τον άνθρωπο που έχει φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ 21 φορές στη ζωή του, η υπηρεσία Google Earth Outreach και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Story Cycle κατέγραψαν με τις κάμερές τους το περιβάλλον και τα κτίσματα στην περιοχή Κούμπου στο Έβερεστ.

Το υλικό είναι ήδη διαθέσιμο μέσω του Google Maps.

Περιπατητικά μονοπάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, μοναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις όπως κλινικές και σχολεία περιλαμβάνονται στο υλικό της Google.

Παράλληλα, οι εικόνες μαρτυρούν την καθημερινότητα της φυλής των Σέρπα, των ανθρώπων που κατοικούν εδώ και πολλούς αιώνες στο όρος Έβερεστ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Είναι οι Έλληνες «ρατσιστές»; - Κοινωνικό Πείραμα από την ΑctionAid

Στην εφημερίδα «Εθνος» μιλούν οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στο συγκλονιστικό video της Action Aid με θέμα τον ρατσισμό. Οι πρωταγωνιστές υποδύθηκαν έναν μετανάστη και έναν ρατσιστή σε στάση λεωφορείου της Αθήνας προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις των περαστικών από το σημείο. Πηγή: www.lifo.gr
Κάποιοι σώπασαν, κάποιοι επικρότησαν τις προσβολές. Οι περισσότεροι όμως αντέδρασαν. «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν θετικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της «ActionAid Ελλάς», Άννα Μπότσογλου. Συγκεκριμένα, τις 15 φορές οι παρευρισκόμενοι υπερασπίστηκαν το θύμα, τέσσερις φορές ο κόσμος αδιαφόρησε και μόλις δύο φορές παριστάμενοι τάχθηκαν υπέρ του θύτη. Σε μία περίπτωση υπήρξαν συγχρόνως και οι δύο αντιδράσεις, υπεράσπισης του θύματος και του θύτη.

Τι λένε οι πρωταγωνιστές του βίντεο - γροθιά στο ρατσισμό

«Το πιο συγκλονιστικό ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώθηκε κι αγκάλιασε τον μετανάστη. Ύστερα από αυτή τη λήψη έσπασε κάτι μέσα μου. 

Δεν μπορούσα να συνεχίσω».
Ο Τηλέμαχος Κρεβάικας είναι ο ηθοποιός που υποδύεται τον ρατσιστή στο βίντεο - κοινωνικό πείραμα της ActionAid για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, που κάνει θραύση στο Διαδίκτυο.

Ο Ελληνας ηθοποιός, πάντως, έκανε μέρες να συνέλθει από τη διαδικασία. Να του φύγει ο κόμπος από το στομάχι. «Οσο περνούσε η ώρα, η εσωτερική σύγκρουση και η ένταση γινόταν αφόρητη». Το πιο δύσκολο ήταν πως υπήρχαν άνθρωποι που τον φοβόντουσαν. «Εβλεπα στο μάτι των άλλων τον φόβο. Οπισθοχωρούσαν όταν πλησίαζα. 

Ηταν σοκαριστικό. Και είναι απάνθρωπο και συμπλεγματικό να επιδιώκεις να σε φοβάται ο άλλος».

Ο Μπαγκλαντεσιανός μετανάστης εξεπλάγη κι αυτός ευχάριστα, κατά τον κ. Κρεβάικα, από τις αντιδράσεις συμπαράστασης του κόσμου. «Μένει 15 χρόνια στην Ελλάδα. Τη σιωπή και τις κατηγορίες τις είχε και παλιότερα αντιμετωπίσει, μου είπε. Δεν του ήταν ξένες»...

Στις 20 Φεβρουαρίου, η ActionAid πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. 2 ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι μη ορατές κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2015/03/ctionaid.html?m=1
Στις 20 Φεβρουαρίου, η ActionAid πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. 2 ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι μη ορατές κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο. ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2015/03/ctionaid.html?m=1

Κοινωνικό Πείραμα από την ΑctionAid με θέμα το Ρατσισμό:
Στις 20 Φεβρουαρίου, η ActionAid πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα 

στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. 
Δύο  ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, 
προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης.
Οι μη ορατές κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων 
που περίμεναν το λεωφορείο.


Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε 22 φορές σε οκτώ ώρες και περισσότεροι από 200 περαστικοί υπολογίζεται ότι ήταν οι μάρτυρες του στιγμιότυπου. Την ίδια ώρα οι κάμερες της «ActionAid» κατέγραφαν το σκηνικό και τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

The largest archive of history on YouTube.

Subscribe now to the largest archive of history on YouTube. Follow us through the 20th Century and dive into the good and the bad times of the past. Feel free to explore more than 80,000 videos of filmed history and maybe you'll find stuff no one else has ever seen


more

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Τα τζιτζίκια - ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου 1996 απεβίωσε ο Οδυσσέας Ελύτης.
  
Τα τζιτζίκια

Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
 Μουσική: Λίνος Κόκοτος 
Τραγούδι: Μιχάλης Βιολάρης
 


Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργο
και τ' άλλα τα παιδιά της.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ' αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Απο την άκρη του καιρού
και πίσω απ' τους χειμώνες
άκουγα σφύριζε η μπουρού
κι έβγαιναν οι Γοργόνες.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ' αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ' αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς
ρωτούσα τα τζιτζίκια:

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ' αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Εντοπισμός ναρκών από αρουραίους

Η βελγική μη κυβερνητική οργάνωση Apopo εκπαιδεύει δεκάδες αρουραίους στη νότια Τανζανία ώστε να ανιχνεύουν νάρκες, οι οποίες μετά εξουδετερώνονται από ειδικούς.
Οι Βέλγοι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν 1500 απενεργοποιημένες νάρκες για την εκπαίδευση των αρουραίων, οι οποίοι επιβραβεύονται με φρούτα κάθε φορά που ανιχνεύουν τα υπολείμματα εκρηκτικής ύλης.
Με τον τρόπο αυτό έχουν ανιχνευτεί χιλιάδες νάρκες στην Ανγκόλα και στη Μοζαμβίκη, με τη δεύτερη να αναμένεται να είναι ελεύθερη από ναρκοπέδια στο εγγύς μέλλον. Οι αρουραίοι που εκπαιδεύονται τώρα ενδεχομένως θα επιστρατευτούν για την ανίχνευση ναρκών στην Καμπότζη, όπου τρεις δεκαετίες συγκρούσεων άφησαν πίσω τους αμέτρητες νάρκες.

Ο ιδρυτής της Apopo, Μπαρτ Βέετχενς, εξέτρεφε από μικρός ποντίκια, αρουραίους, χάμστερ και άλλα τρωκτικά, και όταν πριν από 20 χρόνια διάβασε ότι κάποια τρωκτικά μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά εκρηκτικών, αποφάσισε να ερευνήσει ποιο θα ήταν το καταλληλότερο για την ανίχνευση ναρκών.
Ο Βέετχενς κατέληξε στο γιγαντιαίο αφρικανικό αρουραίο του είδους Cricetomys gambianus. Οι αρουραίοι αυτοί διαθέτουν εφάμιλλη οσμή με τα σκυλιά, ζουν έως και οκτώ χρόνια, ενώ με μέσο βάρος ενός κιλού δεν πυροδοτούν τις νάρκες κατά προσωπικού που ενεργοποιούνται από πίεση.
Οι αρουραίοι βρίσκονται σε πληθώρα σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, όπου αντιμετωπίζονται είτε ως παράσιτα είτε ως έδεσμα. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι αποτελούν νυκτόβια ζώα με μεγάλη ευαισθησία στον ήλιο, επομένως για τους σκοπούς της αποστολής οι εκπαιδευτές προστατεύουν τις ουρές και τα αυτιά των αρουραίων με αντηλιακό.
Το κόστος εκπαίδευσης κάθε ζώου φτάνει τα 6.250 ευρώ, ωστόσο οι αρουραίοι παραμένουν οικονομικότεροι και γρηγορότεροι σε σχέση με τους ανθρώπους ναρκαλιευτές. Οι αρουραίοι της Apopo μπορούν να σαρώσουν μία περιοχή 200 τετραγωνικών μέτρων σε μόλις 20 λεπτά, ενώ οι άνθρωποι εξοπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων θα χρειάζονταν πέντε ημέρες για την ίδια έκταση.
Πέρα από την ανίχνευση ναρκών, οι αρουραίοι της Apopo έχουν βρει και αντίστοιχα σημαντική ιατρική χρήση, καθώς μπορούν να ανιχνεύουν κρούσματα φυματίωσης σε δείγματα ανθρώπινου σάλιου από διάφορες κλινικές και νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Αpopo, οι αρουραίοι μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει πάνω από 7.000 κρούσματα φυματίωσης που είχαν διαφύγει από το ανθρώπινο ιατρικό προσωπικό. 

http://www.naftemporiki.gr/

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

H Ελλάδα στο μετρό του Σαντιάγο

    Εναν πρωτότυπο φόρο τιμής αποτίει η Χιλή στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς, από τις 7 Μαρτίου ο σταθμός με το όνομα Grecia (Ελλάδα) στην πρωτεύουσα Σαντιάγο κοσμείται από μια έκθεση αντιγράφων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
    Στον σταθμό, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, παρουσιάζονται 23 προσκετικά επεξεργασμένα αντίγραφ από γύψο, χαλκό και ασήμι, τα οποία απεικονίζουν εμβληματικά για τον δυτικό πολιτισμό θέματα.
    Ανάμεσά τους η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και οι τέχνες, ενώ από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτοα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες.
    Το στήσιμο της έκθεσης αυτής, που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «αρχαίου μουσείου» στη Χιλή, θυμίζει έντονα την αντίστοιχη έκθεση που συναντούν οι επιβάτες στη στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.
    Η δωρεά έγινε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία της πρεσβείας Χιλής στην Ελλάδα, της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης.


http://www.iefimerida.gr

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Νίκη της Σαμοθράκης, ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα»

Νέα έκθεση για τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου.


Κείμενα, γραφικές απεικονίσεις,
φωτογραφικό υλικό, μαρμάρινα ανάγλυφα και ευρήματα,
αλλά και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση
του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη,
ξεδιπλώνουν την ιστορία του φτερωτού αγάλματος
Μία νέα έκθεση για τη Νίκη της Σαμοθράκης,  
η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου,
 εγκαινιάσε τη Πέμπτη 5 Μαρτίου, 
το Μουσείο του Λούβρου, καλώντας τους επισκέπτες 
«να ανακαλύψουν εκ νέου ένα αριστούργημα»,
 που είναι το «διασημότερο μνημείο του Μουσείου», 
όπως γράφει η σχετική πρόσκληση της έκθεσης.
 Η λαμπρή σιλουέτα της Νίκης δεσπόζει περήφανη, 
ύστερα από την τελευταία της συντήρηση, 
στο κεφαλόσκαλο της μνημειώδους «σκάλας Daru», 
που με τα 32 σκαλοπάτια της οδηγεί στον πρώτο όροφο. 
Λίγο πιο δίπλα, στην πτέρυγα «Sully» 
φιλοξενείται η νέα έκθεσης με τίτλο «Νίκη της Σαμοθράκης. 
 Κείμενα, γραφικές απεικονίσεις, φωτογραφικό υλικό, 
μαρμάρινα ανάγλυφα και ευρήματα, 
αλλά και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση 
του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, 
ξεδιπλώνουν την ιστορία του εκπληκτικότερου αγάλματος 
των ελληνιστικών χρόνων, έως τον ερχομό του στο Λούβρο.
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης δίνει τις λεπτομέρειες 
για τα διάφορα στάδια των αναστηλώσεων του αγάλματος, 
ενώ άλλες φωτογραφίες και τοπογραφικά μεταφέρουν τον επισκέπτη 
στον τόπο των Μυστηρίων της Σαμοθράκης. 
Επισημαίνεται το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η Νίκη, 
προσφορά στους θεούς κάποιου ηγεμόνα, 
πιθανώς ύστερα από νίκη του σε ναυμαχία.
Για να αποκτήσει τη σημερινή του μορφή το άγαλμα, 
υπέστη αρχικά τρεις αναστηλώσεις: 
το 1864, το 1880 με την προσθήκη των φτερών, 
το 1933 με την τοποθέτηση της πρύμνης του πλοίου 
που είναι και η βάση για το άγαλμα. 
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, 
απομακρύνθηκε από το Λούβρο, 
η δε επανατοποθέτησή του στο κεφαλόσκαλο το 1945, 
θεωρήθηκε «ως ισχυρό σύμβολο της ανακτημένης ελευθερίας».
Το εκπληκτικό έργο, που χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ., 
έχει ύψος 2,75 μέτρα μαζί με τα φτερά και  5,58 μέτρα 
μαζί με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου όπου είναι στερεωμένο. 
Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες 
που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης.
Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά 
και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της 
αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή
 είχαν εκλάβει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη.
Συγκεκριμένα, η ανεύρεση άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή 
στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909), 
υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη. 
Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, 
στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό 
«Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» - ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης. 
Ο Σαμπουαζό ήρθε αμέσως σε επικοινωνία 
με τον πρέσβη της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη 
και εκείνος φρόντισε η Υψηλή Πύλη να δώσει τότε έγκριση 
για να αποπλεύσει γαλλικό πολεμικό πλοίο 
και να φορτώσει τη Νίκη της Σαμοθράκης για τη Γαλλία. 
Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864 
και δύο χρόνια μετά εκτέθηκε για πρώτη φορά 
μετά τις απαραίτητες εργασίες – χωρίς όμως ακόμα να μπορεί 
να εκτεθεί το επάνω μέρος του κορμού και τα φτερά. 
Το άγαλμα υπέστη φθορές κατά τη μετακίνησή του από τη Σαμοθράκη στο Παρίσι, 
σύμφωνα με πόρισμα της ομάδας των συντηρητών 
που ανέλαβε τον καθαρισμό του, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το άγαλμα βρέθηκε σε πολλά κομμάτια 
γιατί στα ελληνιστικά χρόνια οι καλλιτέχνες δούλευαν το γλυπτό τους τμηματικά
 εξαρχής – στην αρχαία Ελλάδα δούλευαν χωριστά μόνον το κεφάλι και τα άκρα που εξείχαν. 
Ο άγνωστος λοιπόν γλύπτης είχε επεξεργαστεί το έργο του κατά τμήματα 
τα οποία τελικά είχε ενώσει, οπότε στο σεισμό 
με την κατακρήμνιση του γλυπτού, 
αυτό έσπασε πολύ πιο εύκολα σε πολλά κομμάτια.
Τα φτερά ήταν από δύο μεγάλα μάρμαρα που ήταν συνδεδεμένα στην πλάτη 
χωρίς εξωτερική στήριξη και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα ισορροπίας 
στο άγαλμα, το οποίο ο γλύπτης ωστόσο έλυσε 
χρησιμοποιώντας την πλώρη ως αντίβαρο.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ισραήλ: ανακαλύφθηκε θησαυρός από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου

Σε σπήλαιο, στην περιοχή της Γαλιλαίας


Εξερευνητές σπηλαίων στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα μικρό θησαυρό από νομίσματα και κοσμήματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα τα είχαν κρύψει εκεί άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω κάποιου πολέμου.

Ο θησαυρός, ηλικίας 2.300 ετών, είναι ο πρώτος του είδους του που εντοπίζεται στο Ισραήλ και ανάγεται στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε ο Άιταν Κλάιν, της ισραηλινής υπηρεσίας αρχαιοτήτων.
Μόλις τον περασμένο μήνα, δύτες είχαν βρει στα ανοιχτά του Ισραήλ έναν ακόμη μεγαλύτερο θησαυρό, αποτελούμενο από περίπου 2.000 χρυσά νομίσματα του 11ου αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το εύρημα αυτό θα ρίξει κάποιο φως στις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην περιοχή.
Στο σπήλαιο, στην περιοχή της Γαλιλαίας, οι εξερευνητές βρήκαν χωμένα σε μια στενή ρωγμή δύο αργυρά νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και διάφορα ασημένια κοσμήματα όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια και σκουλαρίκια.
«Αυτά τα πολύτιμα είδη μπορεί να τα έκρυψαν στη σπηλιά κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούσαν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια κάποιας αναταραχής, ως αποτέλεσμα του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου. Πιθανότατα τα έβαλαν στην κρυψώνα αυτήν περιμένοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

http://www.naftemporiki.gr/ 

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Χαμένος πολιτισμός ανακαλύφθηκε στην Ονδούρα

Δύο χαμένες πόλεις, βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Ονδούρας, εικάζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί αρχαιολόγοι. Η μία είναι ίσως η θρυλική Λευκή Πόλη, ή αλλιώς η Πόλη του Θεού Πιθήκου, εκείνη που το 1940 υποστήριζε ότι είχε βρει πρώτος ο αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε.
Οι αμερικανοί αρχαιολόγοι επέστρεψαν από τα πυκνά δάση με 52 ισχυρές αποδείξεις ότι στα άβατα μέρη της Κεντρικής Αμερικής υπήρχαν κάποτε ακμάζοντες αρχαίοι πολιτισμοί. Εάν ήταν αυτή η Λευκή Πόλη δεν μπορούν σίγουρα να το βεβαιώσουν για την ώρα. Τα δεκάδες ευρήματα ωστόσο που βρέθηκαν στην κοιλάδα της Μοσκίτια, όπως τα πέτρινα καθίσματα προορισμένα αποκλειστικά για τελετές ή τα λεπτοδουλεμένα αγγεία διακοσμημένα με φίδια και ζωόμορφα σχήματα, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολιτισμού με ιδιαίτερα προηγμένες καλλιτεχνικές ιδιότητες. 

 Η ομάδα την επιστημόνων έφθασε συνοδευόμενη από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ονδούρας και εξερεύνησε με τα πόδια την «αφιλόξενη» κοιλάδα που μέχρι σήμερα μόνο από αέρος έχει προσεγγιστεί – ευρήματα από ερείπια είχαν εντοπιστεί σε εναέρια έρευνα το 2012.
Και μόνο το γεγονός ότι πάτησαν το πόδι τους σε μία περιοχή που κανείς δεν έχει πλησιάσει για τουλάχιστον 600 χρόνια ήταν μία τεράστια κατάκτηση για τους επιστήμονες. «Ακόμη και τα ζώα συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν δει ποτέ άνθρωπο», επισημαίνει στην Guardian ο Κρις Φίσερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Πίθηκοι - αράχνες βρίσκονταν παντού, μας ακολουθούσαν, μας πετούσαν φαγητό, μας φώναζαν. Το γεγονός ότι αντιμετωπιστήκαμε ως ανώτερα είδη στον χώρο τους και όχι σαν εισβολείς ήταν για μένα το πιο εντυπωσιακό σε όλο το ταξίδι», προσθέτει ο Φίσερ.

Αυτό που σε αυτή τη φάση μπορούν να πουν με βεβαιότητα οι αμερικανοί ερευνητές είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή του τροπικού δάσους εκτείνονταν δύο πολυπληθείς πόλεις, οι οποίες χρονολογούνται ανάμεσα στο 1.000 και 1.200 μ.Χ.


 http://www.tanea.gr
 http://www.tovima.gr

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8 Μαρτίου 2015 - Ζυρίχη

Από την συγκέντρωση γυναικείων οργανώσεων 
για τη διεθνή μέρα της γυναίκας
στη Ζυρίχη.
 


Ατελής και τελειωμένος


"ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΟΥ"

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
από το βιβλίο  "Εγώ ελπίζω να τη βολέψω" του Μαρτσέλο Ντ' Όρτα

Ο Ναπολιτάνος Μαρτσέλο Ντ' Όρτα, δημοσιεύοντας τις πιο διασκεδαστικές εκθέσεις των μαθητών του, που τις συγκέντρωσε στη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας του στο Δημοτικό Σχολείο του Αρζάνο, έγινε ο διασημότερος δάσκαλος της Ιταλίας. Το "Εγώ ελπίζω να τη βολέψω", κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1990

" Παρ' όλο που αυτή η φράση φαίνεται άδικη, νομίζω ότι, αν ξέρουμε να την εκτιμήσουμε, δεν είναι άδικη, επειδή την είπε ο Παύλος, ένας άγιος πατέρας, φίλος του Χριστού, που σίγουρα δεν έλεγε μπούρδες. Αν αυτή τη φράση την είχε πει ένας οποιοσδήποτε, τότε εντάξει, ήτανε μαλάκας.
Εγώ αυτά τα πράγματα τα λέω παρ' όλο που είμαι κορίτσι και δε με συμφέρει να τα πω. Ο άντρας πρέπει να είναι ανώτερος από τη γυναίκα, γιατί στη ζωή υπάρχει πάντα ένας που διοικεί, και ένας άλλος που υπακούει. Αν διοικούσαν όλοι, τότε ποιος θα υπηρετούσε; Δε θα υπήρχε ούτε ένας σκουπιδιάρης στους δρόμους. Και ποιός θα μάζευε το τραπέζι, αν δεν το έστρωνε κανένας;
Για παράδειγμα: σ' αυτό το σχολείο κάνει κουμάντο η διευθύντρια και όλοι πρέπει να την υπακούνε. Αλλά όταν η διευθύντρια γυρίζει στο σπίτι και συναντάει τον άντρα, ο άντρας, ακόμα κι αν είναι επιστάτης σ' αυτό το σχολείο, είναι αυτός που διατάζει τη διευθύντρια, γιατί είναι ο άντρας της.
Στο σπίτι μου διατάζει ο πατέρας μου, αμέσως μετά έρχεται η μάνα μου, αλλά εγώ ξέρω μια οικογένεια όπου πρώτα διατάζει η μητέρα και μετά έρχεται ο πατέρας, γιατί ο πατέρας έχει μόνο ένα πόδι. Εμένα, για την ώρα, στο σπίτι με διατάζουνε όλοι, γιατί είναι όλοι σερνικοί, αλλά όταν παντρευτώ θα τα πληρώσει όλα - και με το δίκιο μου - ο άντρας μου! [...]
"

Οδηγός Ελληνικής οδήγησης


Γυναικεία αυτοπεποίθηση. - Mafalda