Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Ένας «θησαυρός» δωρεάν στο Διαδίκτυο

Πρόσβαση σε πλούσιο υλικό 27.500 εγγράφων από τα αρχεία του Νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες θα έχουν πλέον ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας αποφάσισε να τα προσφέρει δωρεάν μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας.
Το Κέντρο Χάρι Ράνσομ, στο ίδρυμα λογοτεχνικής καταγραφής του Πανεπιστημίου του Τέξας, είχε αγοράσει το 2014 έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων ένα τεράστιο αρχείο με χειρόγραφα, σημειωματάρια, επιστολές και φωτογραφίες του σπουδαίου Κολομβιανού συγγραφέα.
Τώρα οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν δωρεάν στα αρχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά (ΕΔΩ το σχετικό link).
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χειρόγραφα δέκα βιβλίων του συγγραφέα καθώς και ένα κείμενο 32 σελίδων που προοριζόταν για να συμπληρώσει τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του.
«Η μητέρα μου, ο αδελφός μου κι εγώ ανέκαθεν θέλαμε τα αρχεία του πατέρα μου να φτάσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό», σχολίασε ο Ροντρίγκο Γκαρσία, ο ένας από τους γιους του «Γκάμπο».
«Τα ντοκουμένα αυτά καλύπτουν διάστημα μισού αιώνα και αποκαλύπτουν την ενέργεια και την πειθαρχία του Γκαρσία Μάρκες, παρέχοντας μια ιδιαίτερη ματιά στο έργο του, την οικογένειά του, τις φιλίες του και την πολιτική», εξήγησε η Τζούλιαν Μπαλού, η υπεύθυνη του προγράμματος στο Κέντρο Ράνσομ.
Για την ψηφιοποίηση των αρχείων, που χρηματοδοτήθηκε από τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό CLIR (Συμβούλιο Βιβλιοθοικονομικών Πηγών και Πληροφοριών), χρειάστηκαν 18 μήνες. Μια εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να ψηφιοποιηθεί και το υπόλοιπο αρχείο.